Användning och underhåll av silverprodukter

Silver är ett populärt och elegant material för smycken, accessoarer och andra produkter. Silver är dock även ett relativt mjukt material, speciellt jämfört med t.ex. rostfritt stål som också är ett populärt material för smycken. Detta är viktigt att tänka på vid förvaring och användning. Låt inte din silverprodukt komma i kontakt med hårda ytor eller andra hårda eller kantiga saker, silver blir lätt repigt.

Silver kräver även regelbundet underhåll för att hålla sig snyggt och silverfärgat. Allt silver oxiderar (blir mörkare med tiden), vilket är en kemisk reaktion med t.ex. syre (som finns i luften), svavel, svett eller ämnen och kemikalier som återfinns i t.ex. hudkrämer. Det finns därför en del saker att tänka på vid användning av silverprodukter, men med rätt användning och underhåll håller de sig fräscha och snygga så länge du vill!

Användning

Alla silverprodukter bör behandlas varsamt och med omtanke. När de inte används bör de förvaras väl inlindade i t.ex. rena putsdukar separerade från andra smycken eller hårda saker som kan orsaka repor. För smycken och accessoarer så bör de inte bäras när du tvättar händerna, duschar, städar, diskar, sover, motionerar eller utför andra fysiska aktiviteter. Se även till att undvika att silvret kommer i kontakt med parfym, hårspray och krämer. Om du tar vissa speciella mediciner, samt under varmare perioder när du svettas extra mycket, så kan syret som utsöndras av din kropp angripa silvret och få det att oxidera snabbare än vanligt. För en del personer (dock väldigt få) så betyder detta att de inte bör bära silver, eller iallafall inte året om. Då rekommenderas smycken/accessoarer i material som guld, rostfritt stål eller titan istället.

Underhåll och rengöring

Ta bort enklare smuts och fingeravtryck genom att låta din silverprodukt ligga i ett halvt glas vatten med lite flytande två i ca 2-3 minuter. Skölj sedan av ordentligt med rent vatten och torka ordentligt. Rengör också din produkt regelbundet med silverputsmedel och putsduk. Silverputsmedel och putsdukar hittar du lättast i vanliga livsmedelsaffärer eller smyckesaffärer. Välj helst ett silverputsmedel av kändare märkare, de billigare varianterna kan ibland orsaka repor. Följ putsmedlets medföljande instruktioner noga när du putsar ditt smycke. Silverputsmedel innehåller ämnen som skyddar silvrets yta och fördröjer ny oxidation.