Kärlekslås på Djurgårdsbron i Stockholm.

Fenomenet kärlekslås innebär att ett kärlekspar graverar in sina namn på ett hänglås och låser fast det på t.ex. en bro och kastar bort nyckeln, vilket symboliserar evig kärlek. Broar över vattendrag är populära platser för graverade kärlekslås p.g.a. räcket som gör det enkelt att sätta fast hänglåset, men även för att det finns en viss symbolik i att kasta nyckeln i vattnet och låta den försvinna.

Ordet Kärlekslås lades till i Språkrådets nyordslista 2010 med beskrivningen "hänglås som ett kärlekspar fäster på någon offentlig plats och låser, varefter nyckeln kastas bort; symboliserar evig kärlek".

Kärleklås började dyka upp i städer runt Europa under 2000-talet. I Sverige har vi sedan 2009 kärlekslås på Djurgårdsbron och Västerbron i Stockholm, och på broar i städer runt hela landet! 2011 så tog kommunen i Helsingborg bort att lås från Kvickbron i samband med att den skulle målas om, något som väckte blandade känslor hos lokalinvånarna.


Kärleksbron i Odessa, Ukraina.

I staden Odessa i Ukraina, där vår medarbete Maria kommer ifrån, finns en bro som går under populärnamnet "Kärleksbron". Den täcks av tusentals kärlekslås, och de gör bron så pass mycket tyngre att myndigheterna varje år klipper bort alla lås för att bron inte ska rasa. Men så snart de är borta så börjar låsen dyka upp på bron igen!


Kärlekslås på bron Pont des Arts i Paris. Bildkälla

I Paris, som ofta förknippas med kärlek, återfinns tiotusentals hänglås på broar staden runt. Här är det inte bara lokalinvånarna som sätter upp sina lås, utan kärlekspar från hela världen förevigar sin romantiska resa och sin kärlek genom att sätta fast ett kärlekslås på t.ex. Pont des Arts bredvid Louvren. Det har t.o.m. blivit lite av en turistattraktion i staden!


Kärlekslås på ett metallträd i Moskva. Bildkälla

I Moskva har myndigheterna inte låtit några hänglås sitta kvar på stadens broar, de har istället ställt upp metallträd dedikerade åt kärlekslåsen.

Vart fenomenet kärlekslås urpsrungligen kommer från är inte helt fastställt, men idén kan mycket väl vara inspirerad av en gammal kinesisk tradition där hänglåsamuletter sattes på små barn som magiska besvärjelser för att ge ett långt och lyckligt liv med god hälsa.

Finns det också kärlekslås uppsatta där du bor? Dela gärna en bild under hashtaggen #kärlekslås på Instagram! Och om du har hittar den rätta i ditt liv så föreviga er kärlek med ett kärlekshänglås ni också! På våra kärlekslås med gravyr väljer du lätt gravyrtext, typsnitt och textstorlek själv, och vi levererar på 1-2 vardagar inom Sverige!