Varukorg
Meny

Sabreringssäsongen börjar nu!

Viss mat och dryck handlar lika mycket om presentation, servering och allt det andra "runt omkring" som smak och kvalitet. Champagne är definitivt en sådan dryck, där ritualerna kring upphällning är minst lika viktiga som själva skumpan i sig. Skummet, smällen vid flasköppning och de flygande korkarna som far i väg likt fyrverkerier är ju trots allt halva nöjet, och för de champagneälskare som verkligen vill göra serveringen extra festlig finns dessutom en alternativ metod för flasköppning – något som garanterat förhöjer stämningen i sällskapet och skapar glada minnen.

Det som här åsyftas är naturligtvis sabrering, att med en sabreringssabel slå av champagnekorken, och ibland hela flaskhalsen. Det må låta dramatiskt att öppna flaskan med ett svärd, och det är precis vad det är också! Men med tanke på att champagne, som ovan nämnt, redan är så pass förknippat med festliga och högtidliga serveringsprocedurer och "riter", så är det sällan någon som klagar.

Snarare tvärtom. En festvärd, servitör eller sommelier som sabrerar champagnen kan räkna med jublande gäster, glada miner och uppsluppen stämning. Det är ett beprövat trick som gått hem i hundratals år; ett tidslöst recept för succé!

Prisvärda sabreringssablar

Exakt hur länge man sabrerat champagne är oklart, men det flesta är överens om att seden kan spåras tillbaka till det tidiga 1800-talets Napoleonkrig. Ordet "sabrering" tros härstämma från franskans "sabre", som betyder just "sabel". Den gängse teorin är att det var den världsberömde kejsar Napoleons kavallerister som började med sabrering, och med sina värjor öppnade champagneflaskor när de skulle till att fira seger i fält eller söka tröst vid förlust.

En annan, om än inte lika spridd teori, är att de beridna ryska kosackerna – även dessa var alltid beväpnade med värja eller sabel – startade traditionen med sabrering. Oavsett de exakta omständigheterna kring hur sedvänjan uppstod är de flesta överens om att ursprunget är militärt och att traditionen kan dateras till 1800-talets första årtionden.

 

Hur sabrerar man då?

 

Inledningsvis avlägsnas foliet runt korken och halsen, så att sabeln får fri lejd och rörelsen kan fullföljas. Grimman som håller korken på plats lämnas kvar så att inte flaskproppen far iväg genom luften på det "vanliga" sättet. Sabeln läggs sedan på plats på flaskkroppen, och värjans lite trubbiga baksida – inte eggen – riktas mot korken. Därefter kommer själva huggmomentet, och här är det viktigt att tänka på att korken eller flaskhalsen inte skall huggas av som om den giljotineras – istället är målet en svepande, täljande rörelse utmed hela flaskhalsen och korken.

Görs detta på rätt sätt kommer fysikens lagar sköta jobbet och succén snart bli ett faktum. Viktigt att tänka på är att inte stå vänd mot gäster eller festsällskap, att rikta bort flaskan från sig själv och att gärna vira en handduk runt flaskbotten. Att flaskor ibland går i kras är oundvikligt, oavsett hur rutinerad den som sabrerar än må vara, så därför är det bra att skydda handen som håller upp flaskan från eventuella skärvor och splitter.

Exklusiva sabreringssablar

Get Personal har ett stort utbud av sabreringssablar för den som vill göra sina bjudningar, festligheter och tillställningar alldeles oförglömliga. Vårt sortiment rymmer flera olika modeller i varierande material, längd och färg och passar såväl den erfarne som novisen.

Flera modeller levereras i eleganta skrin, som kan fungera som en tjusig presentask eller som en stilren förvaringsbox mellan sabreringstillfällena. I andra fall medföljer särskilda ställ som sabeln kan placeras på – en klassisk prydnad som osar tidlös stil. Ytterligare en variant är att hänga upp sabeln på väggen. På så sätt har du den alltid nära till hands när det skall till att serveras champagne, samtidigt som rummet får en vacker dekoration.

Samtliga sablar i vårt sortiment kan naturligtvis användas för sabrering. Detta gör dem inte bara till perfekta presenter – varför inte pryda bladet med en personlig fras eller hälsning? – men också till högst personliga och helt unika ägodelar. Låt oss gravera in ditt namn, dina initialer eller ditt motto eller orcspråk. Typsnitt och teckenstorlek väljer du helt själv. Om du ska köpa champagnesabel så har du kommit helt rätt, välj ut en modell du gillar och beställ redan idag. Klicka här för att titta på alla våra modeller av sabreringssablar.

Logga in
Skapa ett konto
Återställ lösenord

10% RABATT PÅ DIN FÖRSTA ORDER

Prenumerera på vårt mailutskick och få en rabattkod på 10% till din e-post.